З початку 2024 року на Дніпропетровщині зареєстровано 5 випадків ботулізму

Останнім часом в Україні почастішали випадки ботулізму через вживання консервованих продуктів домашнього приготування. Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.

Фахівчиня ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» – лікарка з гігієни харчування відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Наталія Курбатова дала кілька порад щодо профілактики захворювання на ботулізм.

На території Дніпропетровської області за 2023 рік було зареєстровано  6 випадків отруєнь, викликаних збудником  ботулізму з 6-ма потерпілими; всі дорослі, випадки у побуті, померлих немає.

У 2024 році за 5 місяців кількість зареєстрованих отруєнь, викликаних збудником  ботулізму – 5 випадків з 5-ма потерпілими.  Також всі дорослі; випадки у побуті, померлих немає. Постраждалі вживали бомбажну рибну консерву, рибу в’ялену домашнього приготування, рибу кочено в’ялену та в’ялену невстановленого виробника.

Звертаємо увагу нселення на небезпеку ботулізму!

Ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте закликаємо з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви.

   Симптоми ботулізму

Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.

Наголосимо, що ботулізм не передається від людини до людини.

  Щоби вберегтися від ботулізму:

Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму. Це:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • нещільно закриті банки;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Читайте також: На Дніпропетровщині цьогоріч зафіксували 3 випадки ботулізму

Стежте за новинами в Telegram

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook

Читайте нас на Google News.