Початок нового навчального року в Україні розпочався з періоду росту захворюваності серед дітей, які іноді мають характер спалахів. Перший спалах кишкової інфекції зареєстровано 6 вересня в одній з шкіл м. Києва. Серед учнів одного із загальноосвітніх навчальних закладів було зареєстровано 5 випадків гострої кишкової інфекції. За останній тиждень вересня на Дніпропетровщині зареєстрували 139 випадків гострих кишкових інфекцій, що більше рівня попереднього тижня на 5 випадків. Захворюваність серед дітей до 17 років складає 66,2%. Протягом місяця в області кожен тиждень зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції.
Про це 0564.ua повідомила лікарка-епідеміологиня відділення епідеміологічного нагляду(спостереження) та профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Лариса Коток.
У Кривому Розі в 2024 р. також спостерігається зростання захворюваності на кишкові інфекції на 53,7%. За 9 місяців 2024р. зареєстровано 943 випадки захворювань; інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 145,8 проти 92,1 за аналогічний період 2023р. (596 випадків). За тиждень реєструвалось до 32-47 випадків захворювань. Захворюваність серед дитячого населення складає 69,44-59,37%.
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай такі хвороби спричиняють бактерії або віруси, що потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи забрудненою водою, а також у разі недотримання гігієни рук.
Факторами передачі кишкової інфекції за останній тиждень були молочні продукти (25%), м’ ясні продукти (37,5%), яйця (9,37%), овочі (18,75),риба (6,25%).
Читайте також: У Кривому Розі виявили місце стихійної торгівлі молочної та плодоовочевої продукції, - ФОТО
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
"За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!", - зазначила лікарка-епідеміологиня.
Читайте також: Опубліковано інформацію про якість питної води у Кривому Розі
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватися правил профілактики:
- підтримувати чистоту,
- використовувати безпечну воду та продукти,
- вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені,
- термічно обробляти їжу,
- не залишати приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години,
- не зберігати їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не купатися у забруднених водоймах.
"Пам’ятайте, головна основа профілактики, що залежить від нас самих, це частіше мити руки з милом. Хворобу краще попередити, ніж лікувати. Будьте здорові!" - додала Лариса Коток.
Читайте також: У Кривому Розі в червні зафіксовано 28 випадків сальмонельозу, з них у дітей – 15 випадків
Стежте за новинами в Telegram.
Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook.
Читайте нас на Google News