Курятина, свинина, яловичина: липневі ціни на м'ясо на ринку та у магазинах Кривого Рогу, - ФОТО
На ринку м’ясних продуктів в Україні спостерігаються зміни цін порівняно з червнем 2024 року – одні види м’яса подорожчали, інші – ні. Якщо свинина демонструє змішану динаміку, то в цілому ринок м’яса показує тенденцію до помірного підвищення цін, з деякими винятками в окремих категоріях продукції.
Про це повідомляє сайт 0564.ua з посиланням на "Агроновини" та інформацію асоціації "Свинарі України".
Так, ціни на свинину у липні "збивала" спека. Зниження цін відбулося, оскільки тривалі відключення електроенергії та спека за відгуками м'ясопереробників "підривають" торгівлю, тож заготівельники змушені були переглянути обсяги закупівлі живця. Під впливом цих факторів обсяги продажів охолодженої свинини скоротилися на 20-40%, а епізодично і більше.
Індекс споживчих цін на м'ясо у липні 2024 в Україні склав 100,90%. Порівняно з попереднім місяцем у середньому ціни на ці продукти зросли на 0,90%. У червні 2024 цей індекс відносно попереднього місяця складав 99,35%.
Що відбуваається з цінами на м'ясо у Кривому Розі, вивчала наша кореспондентка.
Ціни на ринку
На Центрально-Міському ринку сьогодні, 31 липня, ми зафіксували такі ціни:
свинина (ціни за 1 кг):
ошийок без кістки, м'якоть - 250 гривень,
биток - 190 гривень,
ребра - 180 гривень,
лопатка - 150 гривень,
вуха - 60 гривень;
сало: від 100 до 200 гривень (200 гривень - сало, смалене на соломі);
яловичина:
задня частина - 280 гривень,
ошийок - 250 гривень,
ребра - 160 - 180 гривень;
курятина:
філе (подвійне) - 143,95 гривень,
філе (одинарне) - 139,95,
чверть - 83,95 гривень,
окіст - 99,95 гривень,
стегно - 119,95 гривень,
гомілка - 89,95 гривень,
крило - 99,95 гривень
тушка - 87,95 гривень,
тушка курки домашньої - 109,95.
Як бачимо, у порівнянні з червнем цього року, ціни на ринку мало змінилися.
Хіба, свинину можна купити дешевше - м'ясо свинини без кістки у червні коштувало від 170 гривень, тоді як сьогодні можна купити за 150.
Сало по ціні 50 гривень ми побачили лише в однієї продавчині, найпопулярніша ціна на цей продукт - 100 гривень. Продають сало і за 120, і за 180, і за 200 гривень.
Водночас ціни на яловичину трохи піднялися: якщо у червні яловичину без кістки продавали у межах 250 - 270 гривень, то нині - 250 - 280 гривень.
Зауважимо, що сьогодні ми вивчали ціни на Центральному ринку у Центрально-Міському районі міста тоді як минулого місця були на ринку Соцміста.
Ціни у супермаркеті
Свинина (ціни за 1 кг):
ошийок - 224,90 гривень,
почеревина без кістки - 164,90 гривень,
лопатка - 149, 90 гривень (в іншому супермаркеті мережі акційна ціна 134,00 гривень);
биток без кістки охолоджений - 198,00 гривень.
яловичина:
ошийок охолоджений - 254 гривні;
курятина:
філе - 157,90 гривень,
четвертина - 79,90,
стегно - 110 гривень,
крило (ліктьова частина) - 115 гривень.
Ціни у супермаркеті з цінами минулого місяця ми не порівнюватимемо, оскільки тоді йшлося про акційну ціну. Сьогодні ж ми зазначили ціну без акційних пропозицій.
Нагадаємо, у травні цього року куряче філе у супермаркетіпродавали за 150 гривень за кілограм. Яловичину - від 240 гривень за кілограм. Хоча тоді ми побували у іншому супермаркеті.
Ціни у спеціалізованому магазині
свинина:
задня частина - 154,90 гривень,
челогач - 189,90 гривень,
почеревина - 149,90 гривень,
лопатка - 149,90 гривень,
гуляш - 144,90 гривень;
яловичина:
задня частина - 319 гривень,
лопатка - 319 гривень,
шийна частина - 279 гривень,
грудна частина - 179 гривень,
гуляш - 279 гривень;
курятина:
філе - 157,90 гривень,
четвертина - 79,90 гривень,
стегно - 109,90 гривень,
гомілка - 69,90 гривень.
За місяць ціна на свинину в спеціалізованих м'ясних магазинах впала: якщо у червні її продавали від 155 гривень, то нині - від 149,90 гривень за кілограм.
Куряче філе подорожчало: місяць тому воно коштувало від 144 гривень за кілограм, тоді як нині - 157,90 гривень.
Яловичина коштувала у червні від 279 гривень за кілограм. Як бачимо, сьогодні також є така ціна (з урахуванням сорту).
Чого очікувати восени
Якщо дефіцит електроенергії буде продовжуватись на такому ж рівні як зараз, це призведе до зростання цін, в першу чергу на молочні, м’ясні, хлібобулочні вироби. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час прес-конференції «Війна, спека, відключення. Як працює зараз українська аграрна галузь?» у Медіацентр Україна.
«Школу підготовки до відключення електроенергії аграрії розпочали ще з осені 2022 року, але зараз ситуація важча, бо маємо серйозні втрати в енергетичній галузі. Особливо це критично в тваринництві. Вся молочно-товарна ферма підключена до генерації, тому що всі процеси — від доїння до зберігання молока потребують електрики. Ферма на 500 голів потребує на 1 годину до 100 кВт, що вимагає значних обсягів дизпалива. Відповідно затратна частина зростає і сьогодні молочка в закупівлі за червень-липень вже зросла на 3-5%. Те саме стосується і переробної галузі» — цитує Дениса Марчука Агроньюз.
За його словами, якщо відключення продовжуватимуться на такому ж рівні й далі це призведе до зростання цін на молочні, м’ясні, хлібобулочні вироби.
Стежте за новинами в Telegram.
Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook.
Читайте нас на Google News.