Топ-5 рецептів з кролятини
М'ясо кролика смачне і поживне. В українській кухні страви з кролятини відомі здавна. Щоправда, спершу готували страви з зайців, а вже потім із кроликів. Такі страви подавали на гетьманських столах на столах козацької старшини та української шляхти. Кролятина вважається делікатесним м'ясом, яке можна давати і дітям, і тим, хто з певних причин потребує дієтичного харчування. Проте кролятина смакує не всім. Часто причиною є специфічний запах, але якщо приготувати кролятину правильно, то це буде чи не найсмачнішою м'ясною стравою, яку ви коли-небудь куштували. Ділимося з вами найкращими рецептами страв з кролятини. Ми підібрали такі рецепти, на приготування яких вам не потрібно витрачати багато часу.
Тушкований кролик з часником і пряними травами
Страва готується швидко, а готовий тушкований кролик – дуже ніжний смачний, тож ця страва може цілком стати родзинкою вашого святкового столу.
Інгредієнти:
- дві тушки кролика
- 50 г борошна
- 200 мл оливкової олії
- декілька гілочок свіжого розмарину (підійде і сушений розмарин)
- пряні трави за смаком
- головка часнику
- 200 мл білого вина (якщо не хочете додавати вино, візьміть 200 мл води та додайте три столові ложки виноградного чи фруктового оцту)
- сіль, перець
Крок 1
Розділіть тушку кролика на декілька частин. Потім обкачайте кожен шматок у борошні та обсмажте на гарячій пательні з невеликою кількістю олії. Обсмажуйте з усіх боків, щоб утворилася скоринка.
Крок 2
В окремій посудині розмішайте оливкову олію, вино чи воду з оцтом, спеції, пряні трави.
Крок 3
Покладіть обсмажені частини у форму для запікання. Покладіть головку часнику (чистити його не треба), а потім залийте розмішаною рідиною так, щоб м'ясо було повністю покрите.
Крок 4
Накрийте форму для запікання та поставте в духовку при температурі 120°С на 2-2,5 години. Тушкуйте до готовності. М'ясо вийде смачним, ніжним і вишуканим.
Кролятина з беконом та гірчицею
Замість бекону можна використати шовдарь чи мацик – буде ще смачніше! Поєднання всіх трьох інгредієнтів: кролятини, бекону, гірчиці – дуже цікаве та несподіване.
Інгредієнти:
- чотири кролячі ніжки
- 50 г масла (перед приготуванням страви дістаньте масло з холодильника, щоб воно розм'якло)
- свіжа петрушка та кріп
- цедра з половинки лимона
- чотири зубчики часнику
- 8-10 тонко нарізаних шматків бекону, мацика чи шовдаря
- для соусу: змішайте діжонську гірчицю та міцну гірчицю, лимонний сік
Крок 1
Розм'якле масло перемішайте з порізаною петрушкою, кропом, сіллю, перцем, цедрою лимона. Видавіть туди чотири зубчики часнику. Поставте готову суміш в холодильник.
Крок 2
Обережно зніміть м'ясо з кісток, видаліть сухожилля та плівку.
Крок 3
Після того, як масло застигне, покладіть по однаковому шматочку масла на м'ясо, загорність м’ясо та обгорніть кожен шматок м'яса шовдарем чи беконом. Потім змастіть кожен шматок гірчичним соусом.
Крок 4
Випікайте в духовці при температурі 200°С протягом 40 хвилин.
Гірчичний соус можна замінити медовим чи кисло-солодким.
Кролятина в клярі
Проста, але смачна страва, яку можна подавати як закуску.
Інгредієнти:
- одна тушка кролика, з якої потрібно зняти м'ясо
- два яйця
- панірувальні сухарі або панірування
- 50 г твердого сиру або пармезану
- сіль, спеції
- залежно від способу приготування (смаження або запікання) може знадобитися олія
Крок 1
Зніміть м'ясо з кісток, видаліть сухожилля та плівку, покладіть на серветку, щоб шматки м'яса підсушилися.
Крок 2
Збийте два яйця зі сіллю, спеціями та пармезаном до однорідного стану.
Крок 3
Обкатуляйте шматки кролика в панірувальних сухарях (можна також використовувати борошно), потім в яйці, потім знову в паніруванні. Підсмажуйте на розігрітій пательні до готовності. Також можна запекти кролятину – для цього покладіть м’ясо на пательню та злегка обсмажте, а потім покладіть м’ясо в духовку і готуйте при температурі 160°С протягом 30-40 хвилин.
Кролятина тушкована з печерицями
Ніжне м'ясо кролика дуже добре поєднується з печерицями та іншими грибами, а також з вершковим соусом. Приготована страва виходить дуже ніжною та смачною.
Інгредієнти:
- дві тушки кролика
- 80 мл нерафінованої олії (може бути соняшникова, оливкова чи будь-яка інша, яка має гарний насичений аромат)
- одна цибуля
- дві моркви
- пастернак (корінь)
- 400 г печериць
- 400 мл нежирних вершків
Крок 1
Почистіть та поріжте печериці на чотири частини.
Крок 2
Обмастіть тушки кролика сіллю та спеціями. Натріть на грубій терці моркву, корінь пастернака, дрібно поріжте цибулю і покладіть на дно форми для запікання. Зверху покладіть тушки кролика та додайте гриби. Залийте вершками, розмішаними з сіллю та олією.
Крок 3
Запікайте в розігрітій до 150°С духовці під фольгою або під кришкою протягом години. Готове м'ясо можна розділити на частини або дістати кістки і подавати з овочами, грибами та соусом.
Рагу з кролика
Ще одна страва, яку можна приготувати швидко і без зайвих зусиль.
Інгредієнти:
- 50 мл винного оцту (за бажанням можна замінити яблучним чи іншим фруктовим оцтом)
- тушка одного кролика
- три зубчики часнику
- петрушка, кріп (свіжі)
- перець червоний
- паприка
- сіль
- 120 мл оливкової олії
- 120 мл білого сухого вина
- одна столова ложка томатної пасти
- 400 мл курячого бульйону
- пармезан
- вода
Крок 1
Розділіть тушку кролика на частини та замаринуйте в 1 л води з винним оцтом. Оскільки м'ясо кролика дуже ніжне, достатньо буде однієї години, щоб воно замаринувалося. Після цього дістаньте кролика з маринаду та дайте йому просохнути. Зніміть м'ясо з кісток, почистіть його від сухожиль і плівок.
Крок 2
Подрібніть часник, свіжий кріп та петрушку. Додайте червоний перець, паприку, сіль та обмастіть шматки м'яса. Покладіть їх у форму для запікання.
Крок 3
Розмішайте курячий бульйон, оливкову олію, вино та томатну пасту. Залийте цією сумішшю кролятину.
Крок 4
Випікайте при температурі 180°С протягом 40-45 хвилин.
Рагу з кролика можна подавати з картоплею, овочами чи кашею.
Смачного!