
Мор риби у Саксагані: фахівці у Кривому Розі досліджують річкову воду і закликали не споживати мертву рибу

Фото ілюстративне
Днями у мережі почала ширитися інформація про мор риби у річці Саксагань. Фахівці взяли проби води з водойми для аналізу аби визначити причину мору.
Про це повідомляється пресслужба ВCП "Криворізький районний відділ ДУ "Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ".
Враховуючи інформацію про випадки мору риби в річці Саксагань, фахівцями установи було проведено позачерговий відбір проб води в річці Саксагань для досліджень на санітарно- хімічні та мікробіологічні показники. Про результати повідомлять додатково.
Водночас повідомляється, що в результаті співпраці та взаємообміну інформацією із іншими зацікавленими відомствами було з’ясовано, що останнім часом несанкціонованих скидів забруднюючих речовин промислових підприємств в річку Саксагань не зафіксовано.
Однак занепокоєння викликає те, що деякі жителі міста можуть збирати рибу вздовж водойм та використовувати її як для приготування страв, так і на продаж, що сприятиме виникненню гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь, в тому числі і ботулізму, тому що ботулотоксин є однією із найсильніших біологічних отрут.
Наголошується, що мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити.
Фахівці установи також закликали не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше в місцях несанкціонованої торгівлі, м'ясні, рибні консерви, а також рибу солону, в'ялену та копчену, копчені м'ясопродукти, виготовлені в домашніх умовах.
Стежте за новинами в Telegram.
Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook.
Читайте нас на Google News