Чи зросли ціни на м'ясо та курку перед Різдвом у Кривому Розі, - ФОТО
Експерти прогнозують традиційне зростання цін на мʼясо перед Різдвом та Новим Роком. Ціни на мʼясо у Кривому Розі вивчала наша кореспондентка яка побувала на ринку Соцміста та у супермаркеті "Сільпо".
Яка ціна на м'ясо у Кривому Розі станом на 19 грудня повідомляє сайт 0564.ua.
Ціни на ринку Соцміста
Зростання цін на ринку немає (які ціни були у вересні цього року, читайте ТУТ). Реалізатори продукції нарікають на падіння попиту, що і стримує ціни на ринку.
Свинина: від 100 до 180 гривень:
лопатка - 100 - 110 грн за кг,
биток - 170 грн за кг,
ошийок - 180 грн за кг,
ребро - 150 грн за кг,
ніжка на холодець - 80 грн.
Яловичина: від 160 грн. до 280 грн:
биток - 270 - 280 грн. за кг
м'якоть (задня частина) - 300 грн. за кг.
ребро - 160 грн. за кг.
Курка:
стегно - 94,90 грн за кг,
гомілка - 90,90 грн за кг,
філе - 174,90 грн. за кг,
грудка - 135,90 грн. за кг,
четвертина - 94,90 грн. за кг,
тушка курки - 105, 90 грн. за кг.
Ціни у супермаркеті
Свинина:
вирізка - 272,00 грн. за кг,
биток - 251,00 грн. за кг,
ошийок без кістки - 212,00 грн. за кг,
лопатка з кісткою (ошийок з кісткою, корейка з кісткою) - 149,00 грн. за кг,
ребро - 189,00 грн. за кг
Яловичина:
ошийок - 314,00 грн. за кг,
грудинка - 139,00 грн. за кг.
Курка:
стегно - 69,90 грн за кг (акційна ціна),
гомілка - 63, 70 грн. за кг (акційна ціна),
філе - 170,00 грн. за кг
Отже, можливе підвищення роздрібних цін на мʼясо до 9% спрогнозувала на початку грудня науковиця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець у коментарі 24 Каналу. Зазначимо, що йдеться про ціни у торгівельній мережі.
За словами Копитець, протягом року, з листопада 2024 року порівняно з відповідним періодом 2023 року, найбільше подорожчали:
яловичина (ребра та гуляш), ціни на які зросли на 7,6 – 19,7% й становлять 168,95 – 302,40 гривень за кілограм;
м’ясо без кісток: свинина ошийок до 281,95 гривні за кілограм (+15,3%), свинина для шашлику до 261,37 гривні (+19,5%), куряче філе до 172,33 гривні (+9,0%).
Вона пояснює це зростанням витрат на трудові ресурси та електроенергію для видалення кісток.
Збільшення виробництва свинини та курятини у 2024 році призвело до зростання їхньої пропозиції в роздрібній торгівлі, що, своєю чергою, спричинило зниження роздрібних цін на ці види м'яса:
роздрібні ціни на свинину грудинку, підчеревину та ребра знизилися на 4,8 – 11,3% і тепер становлять 165,1 – 179 гривень за кілограм;
ціни на курячі гомілки та стегна зменшились на 3,6 – 4,9% і складають 77,4 гривні за кілограм та 112,5 гривні відповідно;
ціна на курячу тушку залишилась на рівні минулого року – 85,6 гривні за кілограм.
також здешевшало сало, ціна якого за рік знизилась на 4,7% до 234 гривні за кілограм.
Водночас скорочення поголів’я великої рогатої худоби, а відтак і пропозиції яловичини та телятини в торговельній мережі зумовлюють зростання цін на неї. Адже зростання виробничих витрат – цін на корми, пальне та енергоресурси – стимулює виробників підвищувати ціни, – резюмує Копитець.
Стежте за новинами в Telegram.
Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook.
Читайте нас на Google News